Sarcopenie

Het verlies van spiermassa en spierkracht bij het ouder worden. Iedereen krijgt er helaas mee te maken. Het betekent dat uw lichaam grofweg na uw dertigste levensjaar langzaam aan spiermassa en spierkracht verliest, dit effect versnelt na het vijftigste levensjaar. Dit heeft veel invloed op het ontstaan van veel leeftijd-gerelateerde klachten. Gelukkig kunt u er zelf iets tegen doen, want krachtverlies blijkt namelijk goed te remmen.

Onze behandeling

Een goed voedingspatroon en intensief bewegen zijn de belangrijkste stappen om Sarcopenie te bestrijden. De combinatie van minimaal 2x krachttraining per week en een eiwitrijk voedingspatroon is het meest effectief.

De fysiotherapeut kan u helpen met het goed indelen en uitvoeren van de nodige beweging, ook bij gedwongen inactiviteit.

De diëtist kan er samen met u voor zorgen dat er een gezond voedingspatroon wordt nageleefd.

Deze stappen helpen Sarcopenie te voorkomen of de klachten minder snel te laten ontwikkelen. Ook zal een gezond voedingspatroon en voldoende beweging uw totale gezondheid verbeteren. Na enkele weken consequent de krachttraining te volgen, treedt er al verandering in het spierweefsel op.

Fietsen en wandelen zijn belangrijke aspecten om gezond en fit te blijven, en vallen onder de beweegnorm van 150 minuten per week. De beweegnorm geeft een minimale waarde aan beweging weer die iedereen zou moeten halen, dit is voor veel mensen niet het geval. Echter zijn fietsen en wandelen geen sporten waarbij u intensief spiermassa aanmaakt, daarom is krachttraining een mooie en essentiële aanvulling op uw beweging in de week.

Het is ook belangrijk dat er een gezond voedingspatroon wordt nageleefd. Met name de inname van eiwitten, vitamine D en (lange keten) onverzadigde vetzuren zijn belangrijk. Door te zorgen dat uw inname voldoende en compleet is, wordt de kans op Sarcopenie en spierverlies kleiner. Samen met de diëtist kan uw inname in kaart worden gebracht. Vervolgens kunnen er passende veranderingen worden gemaakt, om zo eventuele tekorten aan te pakken.

 

Let op: Heeft u nierproblemen? Neem dan eerst contact op voordat u besluit extra eiwitten toe te voegen!