12 weken 1x per week trainen

Persoonlijke begeleiding van een fysiotherapeut

Intakegesprek bij een Diëtist met 2 á 3 evaluatie gesprekken

Persoonlijk trainingsschema voor thuis

Persoonlijk voedingsadvies op maat

Leefstijl begeleiding met praktische tips

Fysieke nulmeting en eindmeting om progressie inzichtelijk te maken

Presentatie over de basisprincipes van krachttraining en voeding

Groep van maximaal 8 personen (leeftijd 55+)

Inleiding:

Voor de module “Krachtig ouder worden” werkt Fysiotherapie M. van der Ploeg samen met La Vita Sana voedingsadviesbureau. Een trainingstraject van 12 weken waarin u aan de slag gaat met krachttraining en uw voedingspatroon. Effectief voor als u al fysieke klachten ervaart, maar ook net zo belangrijk is de preventieve factor, om te voorkomen dat de klachten ontstaan of verergeren.

Waarom?

Bij het ouder worden hoort verlies van spiermassa en spierkracht, iedereen krijgt ermee te maken. Het betekent dat uw lichaam grofweg na uw dertigste levensjaar langzaamaan spiermassa en spierkracht verliest, dit effect versnelt na het vijftigste levensjaar. Als u hier niets aan doet kan het krachtverlies uiteindelijk betekenen dat u last krijgt van pijnklachten in gewrichten of spieren. In een ver gevorderd stadium zou het zelf kunnen dat u niet meer zelfstandig kunt opstaan uit een stoel of bed. Dan neemt ook het risico op vallen toe. Gelukkig kunt u er zelf iets tegen doen, want krachtverlies is heel goed te beïnvloeden.

Krachttraining voor 55-plussers

Krachttraining is logischerwijs het middel om het verlies van spiermassa en krachtverlies te remmen. Met functionele krachttraining van vooral de beenspieren kunnen senioren de kans op een struikelpartij flink verminderen. Als je krachttraining op de juiste manier toepast word je sterker en gespierder. Dit geldt ook bij het ouder worden, ongeacht hoeveel kracht je momenteel verloren hebt. Het is zelfs zo dat krachttraining essentieel is als voorbereiding op een vitale en fitte oude dag. Bij krachttraining hoef je overigens niet direct te denken aan zware halters en enorme gewichten. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau en tempo vooruitgang boeken.

 

Een maximumleeftijd om aan krachttraining te doen is er niet. Er zijn zelfs onderzoeken bekend waarbij proefpersonen van ruim boven de 90 jaar indrukwekkende vooruitgang laten zien. Het betekende voor hen dat ze soepeler konden lopen en zonder ondersteuning op konden staan uit een stoel. Uiteraard moeten ouderen wel voorzichtiger trainen en opbouwen in gewicht en intensiteit. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met mogelijke blessures, of ouderdoms-mankementen.

Het team van Fysiotherapie M van der Ploeg beschikt over meerdere fysiotherapeuten die veel ervaring en kennis hebben op het gebied van fysiotherapie bij veroudering en zich gespecialiseerd hebben op o.a. krachttraining voor alle leeftijden.

Voeding

Om het beste resultaat uit deze krachttrainingen te halen kan, indien gewenst, het gehele traject ondersteund worden door een diëtist.

U kunt rekenen op:

  • Een intake gesprek
  • Een voedingsadvies op maat
  • 2 evaluatie gesprekken
  • Een eindgesprek

Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid, zeker bij het ouder worden. Bij krachttraining en de juiste voeding is het niet alleen mogelijk om het verlies van spiermassa en spierkracht te remmen, ook is het vaak mogelijk een wenselijk gewicht te realiseren en behouden, kwaliteit van leven te bevorderen en medicatie te verlagen. Er worden doelen opgesteld die vooral voor u haalbaar moeten zijn. Daarnaast is de diëtetiek niet alleen goed voor het tegengaan van overgewicht. Zij behandelen ook gezondheidsproblematieken als: vermoeidheid, duizeligheid, maagzuur, hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol, slaapproblematiek, etc.

De krachttrainingen en de consulten met de diëtist vinden plaats in de praktijk van Fysiotherapie M. van der Ploeg in Angeren. Voor het trainen is de gehele bovenverdieping tot uw beschikking. De groep bestaat uit maximaal 8 personen en wordt begeleid door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in trainingen voor 55-plussers. Gedurende 12 weken traint u 1 of 2x in de week op een vast tijdstip in een vaste groep. Bij het voedingsconsult zal de diëtist u individueel begeleiden.

Heeft u interesse of vragen dan kunt u bellen, of kom even langs in onze praktijk.

Kosten en/of vergoedingen

Kosten: €120,-.

De fysieke testen worden, indien aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

Consulten bij de Diëtist worden vergoed vanuit de basis verzekering mits u het eigen risico al heeft gebruikt. Mocht u niet uw eigen risico hebben gebruikt, informeer dan bij uw eigen verzekeraar of u in uw aanvullende zorg pakket recht heeft op een aantal uur dieetvergoeding. Is dit niet het geval? Dan zal de eerste intake + voedingsadvies bij de diëtist 110 euro kosten + 2 evaluatie consulten van 19,- euro (15 minuten) of 38,- euro (30 minuten).

 

Aanmeldingsformulier Module ‘Krachtig ouder Worden’ incl. diëtist

Aanmeldingsformulier Module ‘Krachtig ouder Worden’ incl. diëtist

Geboortedatum
Heeft u ervaring met krachttraining?
Heeft u al eerdere diëten gevolgd?